Новини

Необичайната история на камината

Необичайната история на камината

Съхранението и поддържането на огъня с течение на времето се е променило и усъвършенствало. Професията на дървосекача е била жизнено необходима. Тези хора са работели неуморно и са носели отговорността за топлината и комфорта в Средновековието. Дървесината, торфа, съчките и изсушената тор са били единствените източници на топлина, за да бъде запален огън и да се поддържа горенето му. До изобретяването на кибритените клечки в 19 ти век единствените източници за запалване на огън са били огнивото, кремъка и прахана, състоящ се от сухи кори, листа, папрат и др. Тези безценни материали необходими за получаване на малката искрица палеща огъня са били щателно съхрянавани.

През времената изискващи огромни усилия за съхранението на огъня огнищата не са били много. За да се докоснат максимален брой хора до „Божествената топина“ единственият шанс е да бил да спят заедно в основната стая на къщата.

С разширяването на дома и увеличаването на жилищните помещения възниква и нуждата от изграждането на повече димоотводи. Комините и огнищата се превръщат в основни елементи на сградите и налагат промени както в интериора така и в самата конструкция на сградите.

Интересен исторически факт е, че в Европа до началото на Реформацията рядко някой е пожелавай да има комин в дома си, поради папския данък върху димоотводите. Но след 1529 броят на богато украсените тухлени комини и разкошни камини, изобразяващи библейски и ловни сцени, както и лицата различни богове значително се увеличават.

Мазилката е имала своите предимства, които занаятчиите на 16-ти век, веднага са усвоили. Форма е могла да бъде изработена веднъж и след това да бъде прилагана многократно, а самия материал е бил сравнително евтин и лесно достъпен.

Били са разработени и мостри, от които всеки клиент би могъл да избере дизайна, ойто му харесва.

Бързото разпространение на камините в домовете допринася до голяма степен за комфорта на хората, но в онези времена носи и огромен риск за пренаселените дървени сгради. Големият пожар в Лондон през 1666 унищожава огромна част от града.

Тази катасрофа обаче има и положителните си страни – градът е възстановен, като основните улици са изградени от камък и стават доста по-широки. Новият град се превръща в столица на световната търговия, отнемайки приза на Антверпен и бележи началото на епохата на напредъка и благоденствието.

В Нова Англиа камините са били огромни и са се отоплявали с дървесина – изключително неикономично и разточително. С течение на времето, те стават твърде по-елегантен и функционални.

Единствените елемент за камината претърпели незначителни промени от епохата на Средновековието са традиционните аксесоари.

Независимо колко назад ще се върнем във времето и независимо какъв стил и дизайн ще изберем, едно е ясно – камините винаги са заемали специално място в дома ни. И няма нищо странно, защото те винаги са били и ще останат извор на топлина и уют за цялото семейство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *