Новини

Интересни факти за камините

Интересни факти за камините

Още от древни времена хората използват камината, както за отопление, така и създават уют в семейното огнище. В миналото в България домашното огнище в качеството си на примитивна камина е служело за отопление, готвене и осветление. Вечер цялото семейство се събирало около него. То било основен символ на семейния бит и домашната култура.

Съвременните камини са част от архитектурния проект на жилището и се изграждат като уреди за отопление, които да са в унисон с интериора му. В миналото в центъра на повечето селски къщи, по правило на втория етаж, се строяла голяма пещ, чиито стени се вдавали във всички стаи. Джамалът служел за готвене и отоплявал всички стаи. В България се е наричал още оджак.

Камината е символ на огъня, които сплотява семейството, романтиката и семеемн уют във всеки дом. Дори мираса на прясно изгорели дърва и пукащия шум, ни карат да се отпуснем и да релаксираме. Топлината от истинския огън на камината е несравнима с никой друг метод за отопление, отпуска сетивата и чусвството което създава е неописуемо.

Дългогодишния ни опит в това да създаваме уют по домовете сме осъзнали, че това е нашата кауза. Истинския майстор създава любов и топлина, а не просто камини. Ако и Вие сте от хората, които обичат семейния уют и дългите вечери до златисто оранжевия пламък, то несъмнено трябва да имате това „изкуство“ в дома си.

Сега е момента да Ви кажем нещо много интересно и любопитно, пепелта от дървата в камината е много добър калиев тор. Но за да запазите ценните вещества в пепелта, трябва да спазвате няколко малки правила. Не използвайте за наторяване пепел, ако дървата са били близо до натоварени пътища и са поели олово и други тежки вещества от трафика на камионите.

Съхранявайте пепелта суха – в кофи или във варели. Горещата пепел първо се охлажда. Ако я оставите под дъжда, ще се загуби калият и другите й полезни вещества.Растителната пепел отстранява киселинността на почвата и я прави значително по-плодородна и подходяща за отглеждане на зеленчуци и картофи.

Доверете се на професионалистите от „Радеварт – проектиране и изграждане на камини“. В нашия сайт може да разгледате част от нашите проекти . Ние разбираме само от камини, но за тях знаем ВСИЧКО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *